Náš příběh

Vinaříme od roku 1987

Jsme rodinné vinařství

Všechno začalo na jaře koncem 80. let. Náš děda, vášnivý ovocnář a školkař měl hluboké znalosti, které se nám nesčetněkrát zúročili. Jeho syn začínal medovinou a odtud byl již jen skok k vinařství. Jako člen zahrádkářského svazu si pronajal asi 1 ha vinice v Liběchově pod kostelíčkem a začal vinařit. Po sametové revoluci a rozpadu JZD, se naskytla možnost pronájmu největší ucelené výsadby v ČR, 45 ha, od pozemkového fondu. Tím zachránil Liběchovskou vinici. Postupně jsme se učili a zdokonalovali. Od roku 1996 na vinicích hospodaří Luděk z třetí generace zahradníků Vondráků. Z koníčka při zahradnické škole se postupně stala zároveň i živnost. Luděk dnes hospodaří na vlastních 11 ha vinic na jižních svazích Labe.

Inspiruje nás přídoda

Naše vinice se rozkládají na opukových půdách, příznivě ovlivňujících viniční mikroklima. To ve spojení s kvalitními evropskými odrůdami je předurčeno k výrobě špičkových přívlastkových vín.

Rostliny

Příroda nás neustále učí pokoře a trpělivosti při experimentování. Naší chloubou je špičkové botrytické víno z hroznů napadených ušlechtilou plísní s tvorbou cibéb. Jen tak může vzniknout jedinečné víno s jantarovou barvou se zvláštním botrytickým buketem, lahodně sladké s příjemnou chutí skořice a vanilky při zachování svěží kyselinky.

Půda

Labe svými teplými výpary dodává podzimním hroznům zvláštní chuť a buket a vytváří tak dobré podmínky k pěstování bílých odrůd Ryzlinku rýnskému, Rulandy šedé a Müller Thurgau.

Z modrých vín se v oblasti nejvíce pěstuje Rulandské modré, Svatovavřinecké a Modrý Portugal.

Kvalita rozhoduje

Jsme malé rodinné vinařství a netoužíme neustále růst. Zaměřujeme se na kvalitu a množství nás nezajímá. Nebojíme se experimentovat a zkoušet speciality, které větší vinařství neumí.

Luděk Vondrák
Současný majitel a vášnivý vinař

Bc. Luděk Vondrák

Lásku k vinohradu jsem převzal po otci a vínem se zabývám od roku 1996. Nejprve to byl můj koníček při střední zahradnické škole na Mělníku. Po ukončení České zemědělské univerzity v Praze Suchdole jsem se začal vinařením živit. Někdy je to řehole, ale krásná.

Jsem přesvědčen, že víno se dělá v samotné vinici. My se z něho ve sklepě již jen snažíme dostat to nejlepší. Neustále se učíme a nebojíme se experimentovat. Zkoušíme nové postupy, objevujeme nové odrůdy a rozmanité chutě.