Chobotnice na víně
Vynikající a jednoduchý domácí recept z Chorvatska na nedělní oběd.
- 1 kus asi 1-1,5 kg chobotnice nebo 2 menší
- 2 brambory, na 0,5 cm plátky nakrájené
- 250 ml bílého, suchého, vína, například náš Hibernal 2022
- 5 stroužků česneku, nakrájeného na tenké plátky
- Několik lžic olivového oleje
- Čerstvě mletý pepř
- Nedoporučujeme solit neboť chobotnice je z moře již slaná sama o sobě
Vykuchanou chobotnici omyjte a případně odřízněte zobák a vylučovací otvor, pokud ještě má. Odřežte jednotlivá chapadla a naklepejte je paličkou na maso, aby se dříve propekla a nebyla tvrdá.
Dno zapékací mísy nebo zapékací pánve zalijte olivovým olejem a dno zaplňte na plátky nakrájenými bramborami v jedné vrstvě. Na brambory vložte kousky chobotnice a volně prošpikujte plátky česneku a opepřete. Znovu celé zakapejte olivovým olejem a zalijte bílým vínem.
Vložte do trouby na 200 stupňů asi na 40 minut. V polovině času zkontrolujte a maso obraťte. Brambory i chobotnice musí být měkké. Ke konci pečení chobotnice pustí fantastickou fialovou šťávu.
Na dno talíře servírujete 2-3 plátky brambor, na ně posadíte několik kousků chobotnice a zalijete vypečenou šťávou.
Vypečenou štávu můžete případně před servírováním slít do pánve a nad plamenem zredukovat aby byla hustší a koncentrovanějsí.
Kapusta na víně
Francouzský recept na dušenou kapustu tvoří vynikající přílohu k masu nebo samotná je výborná s francouzskou bagetou.
- 10 listů hlávkové kapusty
- 100 g anglické slaniny v celku, na kostičky pokrájené
- 1 velká cibule, na osminy pokrájená a rozdělená na jednotlivé lodičky z vrstev
- 5 stroužků česneku, na plátky pokrájeného
- 100 ml bílého, polosuchého, vína s kyselinkou, např. naše Rulandské šedé 2022
- Trochu olivového oleje
- Čerstvě mletý pepř
Z hlávky kapusty odtrhněte asi 10 listů a vyřízněte z nich do „V“ tvrdé stonky a nechte pouze samotné listy, které dobře opláchněte. Listy nakrájejte na hrubo na čtverce velikosti soust.
V hlubší pánvi na troše olivového oleje osmahněte do zlatova cibuli a slaninu a po chvíli přidejte česnek. Do pánve přidejte listy kapusty, opepřete, zalijte vínem. Stáhněte plamen na minimum a pod pokličkou duste 20 minut.
Domácí Salsiccia
Italský recept na domácí klobásu s vínem a šalvějí, ze které vykouzlíte množství nejrůznějších dobrot.
- 1 kg telecí nebo vepřové kýty
- 100 g strouhaného parmezánu
- 5 stroužků česneku
- 10 lístků šalvěje
- 15 g soli
- Vepřové střívko, ideálně 34/36
- 150 ml suchého bílého vína, například náš Hibernal 2023
- Mlýnek na maso s plnící hubicí
- Vakuovačka, pokud ihned negrilujete
Maso pokrájejte na kostky a v míse dobře smíchejte se všemi ingrediencemi. V mlýnku na maso s narážecí hubicí plňte do střev ‚nekonečnou klobásu ‚ s mletím na 6 mm. Poté rozdělte a zauzlujte jednotlivé klobásy nebo dvojice.
Pokud klobásky ihned nespotřebujete, zavakuujte je a máte je připravené na nejrůznější dobroty na gril, pánev nebo pečení.