Recepty s vínem

Chobotnice na víně

Vynikající a jednoduchý domácí recept z Chorvatska na nedělní oběd.

Vykuchanou chobotnici omyjte a případně odřízněte zobák a vylučovací otvor, pokud ještě má. Odřežte jednotlivá chapadla a naklepejte je paličkou na maso, aby se dříve propekla a nebyla tvrdá.

Dno zapékací mísy nebo zapékací pánve zalijte olivovým olejem a dno zaplňte na plátky nakrájenými bramborami v jedné vrstvě. Na brambory vložte kousky chobotnice a volně prošpikujte plátky česneku a opepřete. Znovu celé zakapejte olivovým olejem a zalijte bílým vínem.

Vložte do trouby na 200 stupňů asi na 40 minut. V polovině času zkontrolujte a maso obraťte. Brambory i chobotnice musí být měkké. Ke konci pečení chobotnice pustí fantastickou fialovou šťávu.

Na dno talíře servírujete 2-3 plátky brambor, na ně posadíte několik kousků chobotnice a zalijete vypečenou šťávou.

Vypečenou štávu můžete případně před servírováním slít do pánve a nad plamenem zredukovat aby byla hustší a koncentrovanějsí.

Kapusta na víně

Francouzský recept na dušenou kapustu tvoří vynikající přílohu k masu nebo samotná je výborná s francouzskou bagetou.

Z hlávky kapusty odtrhněte asi 10 listů a vyřízněte z nich do „V“ tvrdé stonky a nechte pouze samotné listy, které dobře opláchněte. Listy nakrájejte na hrubo na čtverce velikosti soust.

V hlubší pánvi na troše olivového oleje osmahněte do zlatova cibuli a slaninu a po chvíli přidejte česnek. Do pánve přidejte listy kapusty, opepřete, zalijte vínem. Stáhněte plamen na minimum a pod pokličkou duste 20 minut.

Domácí Salsiccia

Italský recept na domácí klobásu s vínem a šalvějí, ze které vykouzlíte množství nejrůznějších dobrot.

Maso pokrájejte na kostky a v míse dobře smíchejte se všemi ingrediencemi. V mlýnku na maso s narážecí hubicí plňte do střev ‚nekonečnou klobásu ‚ s mletím na 6 mm. Poté rozdělte a zauzlujte jednotlivé klobásy nebo dvojice.

Pokud klobásky ihned nespotřebujete, zavakuujte je a máte je připravené na nejrůznější dobroty na gril, pánev nebo pečení.